Zuiderzeestraatweg 9
3882 NC Putten
06 - 51814873
info@h2obuffalo.nl
Waterbuffel
Herkomst
Oorspronkelijk komen de waterbuffels "uit de buurt" van India en Nepal. Het klimaat is daar uiteraard heel anders dan dat in Nederland. Heeft dat geen nadelige invloed op de dieren? Nee, gelukkig niet, want dan was het snel gedaan met deze bedrijfstak.
De dieren voelen zich namelijk behaaglijk bij een temperatuur van rond de 20 graden. Kouder is niet zo'n probleem, maar warmer wel.
In de vrije natuur maakt dat niet uit, want dan zal een buffel verkoeling zoeken door in het water te gaan. Op bedrijven kan dat vaak niet, waardoor er een alternatief gezocht moet worden in de vorm van schaduw of bijvoorbeeld isolatie in de stal.
Vooral de schaduw is echter belangrijk, want de buffels zijn helemaal zwart en dat werkt alleen maar nadelig als de zon schijnt.

Voeding
Waterbuffels hebben net als de "gewone" koeien een verteringsstelsel met vier magen. De voeding van een buffel lijkt dan ook veel op die van koeien, maar er zijn enkele verschillen.
Een van de belangrijkste daarvan is dat buffels behoefte hebben aan een structuurrijk rantsoen. Ze zijn dan ook uitermate geschikt voor begrazing van natuurgebieden, omdat het gras daar over het algemeen structuurrijker is vanwege extensief gebruik.

Gedrag
Buffels hebben een sterk ontwikkeld kudde gedrag. Vooral in de zomer als de dieren buiten weiden is dat goed te zien. Als een paar dieren richting de stal lopen komt langzaam de hele kudde er achteraan.
De dieren lopen op een dag dan ook meer als b.v. Holstein koeien. Verder zijn ze heel rustig en erg mak en vinden het ook heel prettig om aangehaald te worden. Ze herkennen je ook echt, terwijl dat bij "gewone" koeien veel minder het geval is.
Als je namelijk bij de dieren komt en je roept ze, komen ze meestal gelijk naar je toe. Dit zal mede komen door hun sterk ontwikkelde kudde gedrag waardoor ze je (veehouder) zien als onderdeel van de kudde.
De buffels zijn erg rustig, maar kunnen slecht tegen stress. Als ze in een vreemde omgeving komen voelen ze zich niet prettig en hebben tijd nodig om zich thuis / rustig te gaan voelen.

Gezondheid
Buffels hebben over het algemeen een sterk ontwikkelde afweer tegen ziekten en daardoor een hogere weerstand, waardoor het medicijngebruik laag is.
Ze zijn dan ook zelden ziek, maar omdat de dieren wel stressgevoelig zijn is het belangrijk er voor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen. Net als bij mensen blijven de dieren beter gezond als ze het naar hun zin hebben.